Rákszűrő vizsgálat

rákszűrő vizsgálat

Az egészségtudatos nő életében fontos helyet foglal el a betegségek megelőzése, a rákszűrő vizsgálat elvégzése.

A nőgyógyászati vizsgálat során két gyakori, de könnyen szűrhető daganatféleséget vizsgálunk: a méhnyakrákot és az emlőrákot.

A méhnyakrák a méhnyak állományából indul, és rendszeres szűréssel már igen korai állapotában felfedezhető, illetve a rákmegelőző állapot is felismerhető.

Ehhez a hüvely feltárása után a méhnyakról veszünk egy speciális eszközzel sejtkenetet, melyet azután a szakember megfest, és mikroszkóp segítségével elemez. A vizsgálat egyszerű, nem okoz fájdalmat, és legalább egy évre nyújt nyugodt biztonságot. Ismétlését jelenleg évente javasoljuk.

Az emlőrák szűrésére a nőgyógyászati vizsgálat végén kerül sor: a felsőtestet szabaddá téve az emlők állományát áttapintva megállapíthatók esetleges kicsi rendellenesség jelei, mely miatt még fiatalkorban is további vizsgálatok elvégzése válhat szükségessé.

A talált esetleges rendellenességekről a betegekkel részletesen elbeszélgetek, a további vizsgálatokról tájékoztatást adok, a felmerülő kérdéseket megválaszolom, hogy minél gyorsabban és minél megnyugtatóbban tudjuk tisztázni egy-egy elváltozás mibenlétét.

Küldje el üzenetét, kérdését!

reCAPTCHA is required.